Bitkilerde Sonbahar/Kış Bakımı
Bugün farkettim ki sonbahar iyice gelmiş, dayanmış kapımıza. Eylül itibariyle de günler kısalmaya, geceler uzamaya başladı bile. Bu durum bitkilerimiz için önemli bir bilgiyi bize veriyor aslında, ışık azalıyor!
Işıkla başlayalım o zaman, ışık bize bitkimizi nereye konumlandırmamız gerektiğini anlatıyor aslında. Bizim iç mekanda baktığımız yetiştirdiğimiz bitkilerimiz aslında başka bir bölgede dış mekanda yaşadıkları için onların yaşam alanlarına ayak uydurmamız gerekiyor.
Ne olursa olsun bitkilerimizi evimizin en iyi ışık alan alanlarına konumlandırmamız gerekiyor. Yaz mevsiminde günler uzun olduğu ve güneş ışığı direkt geldiği için özellikle evimizde bitkilerimizi daha iç alanlara kadar yerleştirebiliyorken kış mevsiminde günlerin kısa olması ve güneş ışığının bulutlarlardan geçerek bize ulaştığını düşünürsek bitkilerimizi daha cam kenarlarına/daha aydınlık alanlara yerleştirmemiz bitkimizin ışık ihtiyacı için önemli.
Toparlamak gerekirse, yazın bol aydınlık varken kışın ışığın azalmasıyla bitkilerimizin konumunda ufak bir güncelleme yaparak onları evimizde daha iyi ışık alan bölgelerde konumlandırmamız gerekir.

Havalar soğuyor! Bu da demek oluyor ki artık bitkilerimizin toprağı daha uzun sürede kuruyacak. Havaların soğumasıyla kış uykusu moduna geçen bitkilerimize bir de uzun süre kurumayan toprak etkisi eklenince artık yavaş yavaş sulama rutinlerimizi seyrekleştirmemiz gerekiyor. Su ihtiyacı azaldığı dönemde toprak iyice kurudukça sulama yapabilirsiniz. Nemli toprağa su verirseniz o toprağın kuruma süresi çok fazla uzayacaktır. Uzun süre ıslak kalan toprakta istemediğimiz zararlılarla karşılaşabiliriz ya da çürüme ve mantar gibi hastalıklara meydan açabiliriz.
Bitkimizi evimizdeki en iyi ışık alan yere yerleştirdikten sonra sulama sıklığımızı da azaltarak bitkimizi neredeyse sonbahar-kış sezonuna hazırlamış oluyoruz.
Kış uykusu! Bitkilerimiz de bazı hayvanlar gibi kış uykusuna moduna geçerler, bu da demek oluyor ki sonbahar-kış sezonunu uyuyarak yani gelişimini durdurarak yaşar. Bu süreçte bitkilerimizin toprak ve saksı değişimlerini mecbur kalmadıkça yapmamalıyız. Uyuyan bitkinizi yeni bir toprak ve yeni bir saksı şokuna uğratmak istemeyiz. Bunun yanı sıra uykuda olan bitkilerin besin ihtiyaçları da yok denecek kadar azdır, bu süreçte belki de hiç bitki besini kullanmamalıyız. Bunun için ilk baharı ve bitkimizin uyanmasını bekleyebiliriz.

Temizlik zamanı! Benim gibi temizlik tutkusu olanlar için bolca keyifli bir aktivite aslında. Malum ışık seviyemiz düştü, bitkinin bu süreçte daha çok ışığa ihtiyacı var fakat ışığı iyice alabilmesi için özellikle geniş yapraklı bitkilerde yaprak üstü toz birikintisini düzenli olarak temizlemeliyiz. Bu bitkimizin yaprağının güneş ışığından daha iyi faydalanabilmesi için önemli.
Kışın bitki bakmak çok kolay!
Uyku dönemindeki bitkilerin ilgi/sulama ihtiyacı azaldığı için çok daha seyrek kontroller ve sulamalarla bitkinize kolaylıkla bakabilirsiniz. Bu süreçte bitkileriniz çok büyümeyecek fakat sağlıklı bir şekilde tekrar uyanmaları için sakin bir dönem geçirecekler.
Önemli bir uyarı!!!
Havaların soğumasıyla iç mekanda penceler genelde kapalı olduğu için bitkiniz havasızlık ve esinti olmadığı için biraz mutsuz olabilir. Sadece bitkilerin değil kendi bulunduğunuz alanların da hava kalitesi için sık sık havalandırmayı unutmayın. Bir başka uyarım ise kaloriferler ve ısıtıcılar. Bitkilerimizin sağlıkla uykuya dalabilmeleri için kış mevsiminin geldiğini idrak etmeleri gerek. Bu yüzden bitkilerinizi ısıtıcılarınızdan uzak tutmanız gerekir. Hem aşırı sıcak etkisi bitkinizi soldurmak için kuvvetli bir etki olacaktır.
Ufak detaylara dikkat edersek bu kış bitkilerimizle çok sağlıklı ve canlı geçecektir.
Kendinizi bitkilerin muhteşem dünyasına bırakın :)
Semih